window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date());

Opetussuunnitelma 3 – 8 – vuotiaat

Opetussuunnitelma 3 – 8 – vuotiaille lapsille

EMA Sportilla alle 9 – vuotiaiden harrastajien osalta kehitetään voimakkaasti yleistaitoja. Yleistaitojen kehittyessä harrastaja pystyy opettelemaan haastavampia harjoituksia. Vahvat yleistaidot auttavat harrastajaa kehittymään nopeammin tulevien vuosien saatossa. Opetettavissa asioissa hyödynnetään ikäryhmän luonnollista kiinnostusta asioihin.

Opetussuunnitelman on laatinut Taekwondo-opettaja Aki Tiihonen ja avustajana on toiminut liikunnanohjaaja Samu Seppälä.

 

Opetettavat asiat 3 – 5 – vuotiaat

Valkoinen + I – keltainen nauha koe (12 harjoitusta), Lajitekniikat

Harjoite Suoritus Huomio
Saliin tuleminen Kumarrus, jalat yhdessä ja ylävartalo kallistuu eteenpäin 30 astetta. Kumarrus saliin tultaessa, sekä alussa ja lopussa ohjaajalle.
Käyttäytyminen Salikäyttäytyminen Kuunnellaan ohjaajaa, kunnioitetaan muita harrastajia, tehdään parhaamme.
Moa seogi Jalan sisäsyrjät yhdessä Hyvä ryhti
Naranhi seogi Jalkaterät samalla linjalla ja jalkojen sisäsyrjien välissä jalkaterän verran väliä. Hyvä ryhti
Charyot, huomioseisonta Jalan sisäsyrjät yhdessä, kädet nyrkissä jalkojen sivuissa ja ryhti suorassa. Valmiusasento harjoittelulle
Ap Chagi, etupotku Etupotku jalkapöydällä Potkut suoritetaan hyvässä ryhdissä. Potkua suorittava jalka nousee polvi edellä ylös ja yläasennossa jalka ojentuu, samalla tukijalka kiertyy 30 asetta tuottaen lisävoimaa potkuun. Suorituksen aikana tukijalka ei saa koukistua.

 

Yleistaitoharjoitteet

Harjoite Suoritus Huomio
Karhukävely Jalat ja kädet koskettavat maata. Saman puolen käsi ja jalka liikkuvat yhtä aikaa. Jalat ovat lähes suorassa, pieni kulma polvissa on hyväksyttävissä.
Maassa pyöriminen Pyöritään matolla keskikehon varassa. Kädet eivätkä jalat saa osua maahan.
Mittarimato Paino on käsillä ja jaloilla. Kädet liikkuvat ensin mahdollisimman kauaksi jalkateristä maata pitkin (hallinta säilyttäen), tämän jälkeen jalat tulevat mahdollisimman lähelle jalkoja. Kädet ja jalat eivät liiku yhtä aikaan.
Tasajalkahyppy Jalat yhdessä hyppyjä, ”yksi jalka” Hypyt pitää pystyä toistamaan tasaisella ryhmillä.
Kävelee päkiöillä ja kantapäillä Kävellessä kykenee pitämään painopisteen päkiöillä tai kantapäillä Pystyy rauhalliseen ja hallittuun kävelyyn kantapäillä ja päkiöillä.

 

Leikit

Harjoite Suoritus Huomio
Käärmeleikki Otetaan kaverien käsistä kiinni ja ensimmäinen lähtee kävelemään ympäri salia. Ensimmäistä (käärmeen päätä) vaihdetaan nopealla syklillä. Kävellään rauhallisesti ympäri salia ja käytetään ympäristön esteitä hyväksi.
Toffee -leikki Valitaan venyttäjä/venyttäjät. Muut leikkijät käyvät ympyrään lattialle vatsalleen makaamaan käsistä toisiaan kiinni pitäen. Venyttäjät venyttävät toffeeta nilkoista vetämällä. Jos venytyksen ansiosta joltain irtoaa molempien käsien ote, siirtyy hän auttamaan venyttäjiä. Mikäli ote irtoaa vain toisesta kädestä, otetta ei saa uusia eikä kahdella kädellä saa pitää kiinni. Leikki jatkuu, kunnes toffeen kaikki liitoskohdat on avattu. Rajumpi versio on Lima, jossa otteen saa ottaa käsien lisäksi myös muualta ja myös jalkoja saa käyttää hyväksi toisiinsa kietoutuneena. Myös venyttäjä saa limassa repiä muualtakin kuin nilkoista. Venyttäjät pääsevät helpommalla kun osallistujat, ei saa laittaa käsiä ns. lukkoon ja käsien pitää olla suorana ei kyynärpäästä koukussa.
Töpselihippa Kiinnijäänyt jää seisomaan kädet lanteille, pelastus ”laittamalla töpselin seinään” eli halaamalla kaveria käsien välistä.
Peppupaini Lapset istuvat pareittain selät vastakkain lattialla. Aloitusasennossa jalat ovat suorana, kämmenet lattiassa ja silmät kiinni. Äänimerkistä lapset lähtevät työntämään taaksepäin (silmät saa avata). Voittaja on se, joka saa työnnettyä toista tietyn matkan verran. Käsiä ja jalkoja saa käyttää työntämisessä. Peppu ei saa nousta lattiasta.

 

Valkoinen + II – keltainen nauha koe (12 – harjoitusta), Lajitekniikat

Harjoite Suoritus Huomio
Ap seogi, lyhyt seisonta Takajalka on kääntynyt 30 astetta, pituus on yhden jalkaterän verran ja kantapäiden sisäsyrjät ovat samalla linjalla. Paino jakautunut tasaisesti molemmille jaloille. Hyvä ryhti. Askel otetaan päkiällä vastaan.
Kaatuminen taakse Painopiste alas jaloista, selkä pyöreänä, leuka rinnassa ja käsillä pysäytetään vauhtia maassa. Kaatuminen pitäisi olla mahdollisimman pehmeä, eikä ylimääräisiä ääniä pitäisi kuulua suorituksen aikana. Maahan kaaduttua noustaan ylös tai otetaan maasta itsepuolustusasento.
An Chagi, Kehäpotku Kehäpotku ulkoa sisään päin. Osumakohta on jalan sisäsyrjä . Nousee polven kautta ja ojentuu ennen kohte.eseen osumista, tämän jälkeen polvi koukistuu ja palautetaan jalka hallitusti eteen

 

Yleistaitoharjoitteet

Harjoite Suoritus Huomio
Kuperkeikka eteenpäin Tehdään kuperkeikka eteenpäin käsillä tukien. Leuka rintaan, polvet kohtisuoraan eteenpäin lähdössä ja lopussa, ylös nouseminen ilman käsiä.
Polven nostojuoksu Nostetaan polvia vuorojaloin lantion korkeudelle. Keskivartalossa pystyy tuki koko suorituksen ajan.
Hyppii yhdellä jalalla paikallaan Pystyy hyppimään yhdellä jalalla 4 – 5 kertaa. Harjoiteltava molemmilla jaloilla.
Juokseminen Juostaan päkiöiden varassa. Lantio edessä, jalkojen linjat huomioiden.
Hernepussin heitto ja kiinni ottaminen Heitetään parin kanssa hernepussia alakautta ja yläkautta. Tehdään harjoitus vastakkain parin kanssa.
Apina puussa Lapsi ottaa vanhemman käsistä kiinni, vanhempi menee hieman kyykkyyn ja lapsi nousee vanhempien polvien päälle seisomaan. Kun lapsi pääsee polvien päälle seisomaan, voidaan haastaa lasta päästämällä vuoron perään rauhallisesti toinen käsi irti.
Krapukävely Ainoastaan kämmenet ja päkiät koskettavat maahan. Lantio pidetään koko liikkeen ajan mahdollisimman matalalla.

 

Leikit

Harjoite Suoritus Huomio
Kuperkeikkahippa Kiinnijäänyt käy tekemässä kuperkeikan (piruetin, kärrynpyörän tms.), jonka jälkeen saa jatkaa leikkiä. Oltava sellainen liike, että lapset osaavat sen tehdä.
Häntähippa Kiinniotettavilla on häntänä huivi tms., jonka hipat koittavat napata kiinni, huivin menettäneestä tulee uusi hippa. Voidaan käyttää taekwondovyötä tai vastaavaa häntänä.
Ketjuhippa Hipat ovat ketjujen alkuja, kiinnijääneet muodostavat hipan kanssa käsistä pitäen ketjun, jonka reunimmaiset kädet saavat ainoastaan ottaa kiinniotettavia kiinni. Muistuta isompia huomioimaan pienemmät leikkijät.
Tiputaistelu Leikkijät ovat pareittain lattialla kyykyssä ”tipuina”. Liikkuminen tapahtuu kyykyssä ja kädet ovat lähellä kroppaa, eikä niitä saa käyttää. Äänimerkistä tiput lähtevät tönimään toisiaan yrittäen kaataa toisen kumoon. Käsiä ei saa käyttää tönimisessä. Tönimisessä on hyvä muistuttaa, että se tapahtuu vartalolla ja rauhassa, eikä esimerkiksi syöksymällä pää edellä toiseen.
Kukkotappelu Leikkijät on jaettu pareihin. Parit seisovat vastakkain toinen jalka ylhäällä, irti maasta. Tavoitteena on saada horjutettua paria siten, että tämä laskee ilmassa olevan jalan maahan. Horjuttaminen tapahtuu kämmenet vastakkain. Kämmenet tulee olla vastakkain, eikä sormia saa ristiä parin sormien kanssa.

 

Valkoinen + III – keltainen nauha koe (12 – harjoitusta) , Lajitekniikat

Harjoite Suoritus Huomio
Bakat chagi, kehäpotku Kehäpotku sisältä ulos päin. Osumakohta on jalan ulkosyrjä. Jalka nousee polven kautta ja ojentuu ennen kohteeseen osumista, tämän jälkeen polvi koukistuu ja jalka palautetaan hallitusti eteen.
Dwitbal naeryo chagi Takajalan kirvespotku keskivartaloon ja pään korkeuteen. Jalka nousee polvi edellä ja suoristuu yläasennossa. Potku suoritetaan jalkapohjalla tai kantapäällä.
Muumio Kaveri kävelee rauhallisesti toista kohti kädet eteen ojennettuna ja toinen väistää ja ohjaa kädet sivuun. Huomioidaan tekniikan yhdenaikaisuus väistön ja ohjauksen kanssa. Suorituksen jälkeen otetaan ”hyökkääjään” riittävästi etäisyyttä, rikkoen putkinäkö.

 

Yleistaitoharjoitteet

Harjoite Suoritus Huomio
Jänishyppy Jänishyppy etu- ja takaperin. Ollaan kyykyssä ja ponnistetaan eteen tai taaksepäin ja laskeudutaan kyykkyyn. Kädet tukevat liikettä jalkojen välistä.
Kuperkeikka taaksepäin Tehdään kuperkeikka taaksepäin käsillä tukien. Leuka rintaan, polvet kohtisuoraan eteenpäin lähdössä ja lopussa, ylös nouseminen käsillä avustaen.
Kantapää – pakara -juoksu Kantapää koskettaa pakaraa joka askeleella. Tärkeintä on saada kantapää osumaan pakaraan.
Kinkkaaminen yhdellä jalalla Varataan paino kokonaisuudessa yhdelle jalalle. Kinkkaus eteen 10 m. Pystyy tekemään molemmilla jaloilla.
Hernepussin heittäminen kohteeseen Heitetään hernepussi 3 metrin päässä olevaan kohteeseen. Heitto tehdään yläkautta ja alakautta, molemmilla käsillä erikseen.
Käsien pyöritys eteenpäin ja kävely Kävellään suoraan eteenpäin ja samalla pyöritetään käsiä tasavauhtia eteenpäin. Käsillä pyritään tekemään mahdollisimman suurta kehää.
Viivalla kävely Kävellään viivalla Molemmat jalat osuvat koko ajan viivalle.

 

Leikit

Harjoite Suoritus Huomio
Rosvo ja poliisi Poliisit ottavat kiinni rosvoja ja vievät heitä vankilaan (esim. maaliin). Toinen rosvo voi pelastaa kiinnijääneen hakemalla hänet vankilasta. Käytetään merkkiliivejä, jolloin voidaan tunnistaa rosvot ja poliisit.
Lohikäärmeenpyrstö Liikutaan jonossa edellisestä kiinni pitäen, jonon ensimmäinen on pää, joka koittaa saada kiinni jonon viimeisen hännän eli huivin tms.
Karhu nukkuu/herää Yksi pelaajista on karhu talviunilla, pelaajat hiipivät hiljaa ympärillä (tai sorsaemon johdattamina poikasina). Kun karhu/ hauki herää se huutaa ”karhu/ hauki herää” ja yrittää ottaa kiinni jonkun pelaajista, josta tulee seuraava hippa.
Härkä ja härkätaistelija Leikkijät ovat pareittain. Toinen parista on härkänä nelinkontin lattialla ja toinen on härkätaistelijana seisaallaan. Härän tehtävänä on puskea härkätaistelijaa mahaan. Härkä liikkuu kontaten nelinkontin ja härkätaistelija seisaallaan. Korostetaan härkätaistelijan liikkumista sivuttaissuunnissa, eli härkätaistelija ei pakene, vaan väistelee sivuttain härkää. Härkätaistelija voi pitää kädet härän harteilla tai voidaan pelata myös ilman otteita.
Esineen puolustus ja riisto Parille annetaan jokin esine, josta on helppo pitää kiinni (esim. pieni foamroller). Toinen parista pitää esineestä niin lujaa kiinni kuin pystyy ja toinen parista yrittää riistää esinettä. Esineestä kiinnipitävä voi olla seisaallaan, polvillaan, mahallaan tai selällään.

 

Valkoinen + IIII – keltainen nauha koe (12 – harjoitusta), Lajitekniikat

Harjoite Suoritus Huomio
Pyörähtävä ukemi eteenpäin Suoritus tehdään rullaavana liikkeenä, joko vasemman tai oikean olkapään kautta. Ukemi pitää osata tehdä molemmilta puolilta. Heti suorituksen jälkeen noustaan pystyyn ja käännytään tulosuuntaan ”otteluasento”.
Otteluasennossa puolen vaihdot Edessä oleva jalka/kylki vaihtuu puolen vaihdoissa. Otteluasennon pitää pysyä kasassa vaihdon yhteydessä.
Olgul makki, ylätorjunta Käsi lähtee vastakkaisen suoliluun päältä ja nousee suoraa reittiä pään yläpuolelle. Kyynärnivelessä on 90 asteen kulma ja käden ja pään välissä on harrastajan nyrkin verran vapaata tilaa. Alussa kannattaa keskittyä pelkästään torjunnan tekevän käden liikerataan. Tämän opittua on hyvä ottaa mukaan tukikäden liikerata.
Kaatumiset sivuille Kaatuminen oikealle: vasemman jalan varassa mennään hallitusti maahan, oikea jalka heilahtaa vasemman jalan edestä, jolloin oikealle kyljelle muodostuu banaanimainen kaari, oikea käsi hidastaa kaarimaisesti kaatumista ja vasen käsi suojaa päätä oikealla poskella. Vasemmalla kaatuminen tehdään käänteisessä järjestyksessä. Kaatuminen pitäisi olla mahdollisimman pehmeä, eikä ylimääräisiä ääniä pitäisi kuulua suorituksen aikana. Maahan kaaduttua noustaan ylös tai otetaan maasta itsepuolustusasento.

 

Yleistaitoharjoitteet

Harjoite Suoritus Huomio
Hyppy 180/360 astetta Hypätään tasajalkaa ilmaan ja pyörähdetään 180 tai 360 astetta. Alastulossa tullaan tasajalkaa alas. Vartalon pitää pysyä suorassa, jolloin suorituksesta tulee helpompi. Pyörähtäminen saa alkaa vasta, kun jalat ovat ilmassa eli pyörähdys tehdään lantiosta.
Viivajuoksu Juostaan mahdollisimman nopeasti määrättyjen viivojen väli. Nopeat suunnanmuutokset, tasapainon pysyminen.
Kinkkaaminen yhdellä jalalla polvi ylhäällä Varataan paino kokonaisuudessa yhdelle jalalle ja toinen jalka pidetään edessä lantion korkeudella. Kinkkaus eteen 10 m. Pystyy tekemään molemmilla jaloilla.

 

Leikit

Harjoite Suoritus Huomio
Noidan kattila Hippa on noita, joka taikasauvallaan koskettamalla muuttaa pelaajia sammakoiksi, jotka pelastuvat pomppimalla pataan (=keskiympyrään).
Aurinko ja jää Jää-ihmisten kosketus jähmettää liikkujan paikoilleen, aurinkojen taas sulattaa, jolloin voi jatkaa liikkumista. Aurinko ja jää merkataan pelinauhoilla
Parin työntäminen tai vetäminen Toinen parista toimii jarruna ja toinen vetäjänä/työntäjänä. Vetäjän/työntäjän tehtävänä on saada vietyä jarru salin toisesta päästä toiseen ja jarruttaja vastustaa tätä (ei kuitenkaan pysäytä liikettä, vaan jarruttaa). Työntää voidaan: selästä, mahasta

Vetää voidaan: käsistä

Karhunkävelyssä jarru ottaa toisesta nilkasta kiinni ja vetäjä liikkuu kahden käden ja yhden jalan avulla.

 

Valkoinen + V – keltainen nauha koe (12 – harjoitusta), Lajitekniikat

Harjoite Suoritus Huomio
Ranteista irrottautumiset (sama puoli ja ristikäsi) Irrottautuminen tehdään peukalon hakasen puolelta. Puolustaja nostaa tartuttua kättä molemmilla käsillä kohti vastakkaista olkapäätä. Aina irtautuminen peukalon hakasen puolelta, josta ote on heikoin .
Bandal Chagi, Viistopotku Potku voidaan tehdä etujalalla tai takajalalla. Potkaisevan jalan polvi nousee ylös ja jalkaterä on ojennettuna. Tämän jälkeen jalka ojentuu polvesta ja samalla jalka kiertyy horisontaalisuuntaan, sekä tukijalka kääntyy 45 – 90 astetta. Potkun jälkeen jalka palautetaan maahan koukistamalla ensiksi polvi ja sitten laskemalla jalka hallitusti maahan. Polven nostoon, palautukseen ja tukijalan kiertoon kannattaa kiinnittää huomiota. Näin vältetään mahdolliset loukkaantumiset.
Kova kaatuminen eteenpäin Painopiste alas, otetaan käsillä vastaan ja käännetään pää vasemmalle tai oikealle sivulle. Keskivartalon pitää pysyä hallinnassa (ei saa osua maahan). Pää pitää kääntää, ettei naama osu maahan, jos kädet pettävät.
Hyppy etupotku Tehdään hyppy etupotku saksaamalla, tasajalkaponnistuksella. Osaa suorittaa hyppy etupotkun ylöspäin, eteenpäin. Potku pitää olla suoritettu ennen kuin tukijalka osuu maahan.

 

Yleistaitoharjoitteet

Harjoite Suoritus Huomio
X – hippa Tehdään x-hippaa tkd-versiona. Kaveri pelastetaan tekemällä hallitut kiertopotkut molempiin kylkiin. Suoritus täytyy olla hallittu ja oikeaan aikaan ajoitettu.
Reaktioharjoitukset Läpsystä juoksu ja kihapista hyppy. Harrastaja osaa reagoida oikein annettuun ärsykkeeseen.
Maa meri ilma peli Huutaja huutaa jonkin viivoista ja kaikki juoksevat kyseiselle viivalle. Jos juoksija juoksee väärälle viivalle, tippuu hän pelistä. Se, joka on oikealla viivalla viimeisenä, tippuu myös. Jos huutaja huutaa sen viivan, jolla pelaajat jo seisovat ja joku ottaa askeleen johonkin suuntaan, tippuu hän myös pelistä. Voittaja on se, joka on pelissä viimeisenä mukana.
Pyörähtävä ukemi taaksepäin Suoritus tehdään rullaavana liikkeenä, joko vasemman tai oikean olkapään kautta. Ukemi pitää osata tehdä molemmilta puolilta. Heti suorituksen jälkeen noustaan pystyyn, ”otteluasento”.

 

Leikit

Harjoite Suoritus Huomio
Prinsessa ja hirviö Parit muodostavat käsistään linnan, lisäksi yksi pari on aluksi prinsessa ja hirviö: prinsessa luistelee kirkuen örisevää hirviötä karkuun ja koittaa päästä suojaan johonkin linnaan, josta lähtee uusi prinsessa karkuun (kun hirviö saa prinsessan kiinni, osat vaihtuvat). Voidaan pelata muillakin rooleilla esim. kettu ja kana.
Kupit ja hatut Puolet pelaajista on kuppeja, joiden tehtävänä on kääntää kaikki tötsät kupeiksi, puolet taas hattuja, jotka kääntävät tötsät hatuiksi. Voittajajoukkue on se, jolla on enemmän omia merkkejä pelin loputtua.
Pidä puolesi puhtaana Pelialue on jaettu puoliksi tai neljään ruutuun, joiden pelaajat pyrkivät pitämään oman alueensa mahdollisimman siistinä eli heittämään/vierittämään kaikki esineet pois omalta alueeltaan (voidaan pelata palloja/ hernepusseja, heittämällä/vierittämällä, esim. ringettemailoilla ja ringeteilllä sekä istuen/rapukävelyllä/seisten…)
Polvipaini Pari on vastakkain polvillaan. Äänimerkin jälkeen tehtävänä on kaataa pari kyljelleen käyttämällä käsiä. Aloituksessa ei saa työntää paria suoraan taaksepäin, koska nilkat ovat alttiina yliojentumiselle. Korostetaan sivuille horjuttamista. Painin aikana ei saa nousta seisomaan.

 

 

Opetettavat asiat 6 – 8 – vuotiaat

Edelleen opetellaan paljon yleistaidollisia asioita. Osa 3 – 5 – vuotiaille opetettavista asioista on nostettu uudelleen esille 6 – 8 -vuotiaille opetettavissa asioissa, koska ne ovat taidon oppimisen kannalta tärkeitä. Tavoitteena on että 6 – 8 -vuotiaat hallitsevat myös nuoremmille lapsille 3 – 5 – vuotiaille opetettavat asiat. Vaikka niitä ei hallitsikaan vielä tunnille tuultaessa, niin ne oppii harjoitusten aikana ja toisaalta useimpia asioita esim. yleistaitoharjoitteista voi opetella itsenäisesti tai vanhempien avustuksella. Nämä yleistaitoharjoitteet auttavat lasta kehittymään tulevaisuudessa entistäkin taitavammaksi harrastajaksi tai kilpailijaksi.

8 kup, keltainen vyö (24– harjoitusta), Lajitekniikat

Harjoite Suoritus Huomio
Saliin tuleminen Kumarrus, jalat yhdessä ja ylävartalo kallistuu eteenpäin 30 astetta. Kumarrus saliin tultaessa, sekä alussa ja lopussa ohjaajalle.
Käyttäytyminen Salikäyttäytyminen Kuunnellaan ohjaajaa, kunnioitetaan muita harrastajia, tehdään parhaamme.
Mugsang, Mietiskely Mennään polvilleen ohjaajan komennosta Antso. Tämän jälkeen ohjaaja sanoo koreaksi mugsang sijak. Harrastajan oikea käsi tulee ensiksi syliin ja vasen käsin päälle kämmenet ylöspäin. Tämän jälkeen pää laskeutuu alaspäin (katse noin 2 m päähän) ja silmät menevät kiinni. Ohjaajan komennosta baro lopetetaan mietiskely ja avataan silmät. Tämän jälkeen komennolla hiroso noustaan ylös. Mietiskelyn aikana harrastaja tyhjentää mielen ja rauhoittuu tulevaan harjoitukseen. Mietiskelyssä opetellaan myös kärsivällisyyttä ja rauhoittumista. Mietiskelyn kesto noin 1 minuutti. Mietiskely tehdään alkuun ja loppuun.
Moa Seogi Jalan sisäsyrjät yhdessä Hyvä ryhti
Naranhi Seogi Jalkaterät samalla linjalla ja jalkojen sisäsyrjien välissä jalkaterän verran väliä. Hyvä ryhti
Ap Seogi, lyhyt seisonta Takajalka on kääntynyt 30 astetta, pituus on yhden jalkaterän verran ja kantapäiden sisäsyrjät ovat samalla linjalla. Paino jakautunut tasaisesti molemmille jaloille. Hyvä ryhti. Askel otetaan päkiällä vastaan.
Area makki, alatorjunta Torjuntaa tekevä käsi lähtee hartioiden tasolla peukalo ylöspäin, loppuasennossa käsi on etujalan yläpuolella kahden nyrkin etäisyydellä, peukalo osoittaa jalasta poispäin. Tukikäsi pitää toimia torjuntaa suorittavan käden kanssa yhtä aikaa. Molempiin käsiin tulee kierrot ja ne tapahtuvat aivan lopussa, kun torjunta valmistuu. Torjunnassa täytyy huomioida lantion käyttö.
Apbal ja dwitbal ap chagi, etupotku päkiällä ja jalkapöydällä Potkut suoritetaan hyvässä ryhdissä. Potkua suorittava jalka nousee polvi edellä ylös ja yläasennossa jalka ojentuu, samalla tukijalka kiertyy 30 asetta tuottaen lisävoimaa potkuun. Suorituksen aikana tukijalka ei saa koukistua…
Twio ap chagi, hyppy etupotku Tehdään hyppy etupotku saksaamalla, tasajalkaponnistuksella. Osaa suorittaa hyppy etupotkun ylöspäin, eteenpäin. Potku pitää olla suoritettu ennen kuin tukijalka osuu maahan.
Montong bandae-, montong baro jireugi, keskivartalon lyönti Lyönti tehdään etujalan tai takajalan puoleisella kädellä keskivartalon korkeuteen. Huomioidaan, että tekniikka valmistuu yhtä aikaa askeleen kanssa. Huomioi lantion ja käsien kierto.
Kaatuminen taakse Painopiste alas jaloista, selkä pyöreänä, leuka rinnassa ja käsillä pysäytetään vauhtia maassa. Kaatuminen pitäisi olla mahdollisimman pehmeä, eikä ylimääräisiä ääniä pitäisi kuulua suorituksen aikana. Maahan kaaduttua noustaan ylös tai otetaan maasta itsepuolustusasento.
Muumio Kaveri kävelee rauhallisesti toista kohti kädet eteen ojennettuna ja toinen väistää ja ohjaa kädet sivuun. Huomioidaan tekniikan yhdenaikaisuus väistön ja ohjauksen kanssa. Suorituksen jälkeen otetaan ”hyökkääjään” riittävästi etäisyyttä pariin, rikkoen putkinäkö.

 

 

Yleistaitoharjoitteet

Harjoite Suoritus Huomio
Kinkkaaminen yhdellä jalalla Varataan paino kokonaisuudessa yhdelle jalalle. Kinkkaus eteen 10 m. Pystyy tekemään molemmilla jaloilla.
Tasapainoilu yhdellä jalalla Tasapainoilu yhdellä jalalla, tasapainon kestettävä 15 sekuntia. Tehdään molemmilla jaloilla.
Hernepussin heitto ja kiinni ottaminen Heitetään parin kanssa hernepussia alakautta ja yläkautta. Tehdään harjoitus vastakkain parin kanssa.
Vuoroloikka Vuoroloikan opettelu on helpointa aloittaa loikan kontaktivaiheesta. Alkuun on tärkeintä oppia loikan vastaanottaminen kantapäälle ja ponnistuksen suuntaaminen matalana eteenpäin.
Kinkkaus + väliaskel + kinkkaus Tehdään yksi kinkkaushyppy ja otetaan toisella jalalla väliin askel. Tämä kun alkaa mennä voidaan kinkkausten määrää tai askelten määrä muokkaamalla tehdä haastavampi harjoitus.
Karhukävely Jalat ja kädet koskettavat maata. Saman puolen käsi ja jalka liikkuvat yhtä aikaa. Jalat ovat lähes suorassa, pieni kulma polvissa on hyväksyttävissä.
Kuperkeikka eteenpäin ja taaksepäin Tehdään kuperkeikka eteenpäin tai taaksepäin käsillä tukien. Leuka rintaan, polvet kohtisuoraan eteenpäin lähdössä ja lopussa, ylös nouseminen ilman käsiä.

 

Leikit

Harjoite Suoritus Huomio
Kuka pelkää Keskellä kiinnottaja joka huutaa ”kuka pelkää…?”, jolloin kiinniotettavat liikkuvat pelialueen toiselta laidalta toiselle, hipan samalla ottaessa kiinni pelaajia, kiinnijääneistä tulee myös kiinniottajia.

Kiinniottaja voi olla:

– tiikeri/ lumimies

– nosturi/ supermies (kiinniotettava tulee nostaa ilmaan, ennen kuin hän jää kiinni)

– mustekala/ vesimies (kiinnijääneet jäävät paikoilleen ja voivat ottaa käsillään kiinni muita, mutta eivät saa liikkua)

– merirosvo (kiinniotto tapahtuu palloilla pommittamalla, pallo kädessä ei saa liikkua).

Mummon hillopurkit Sama idea kuin ”kuka pelkää?” –leikissä, mutta kiinniotettavat on jaettu eri hilloihin (mansikat, lakat, mustikat, vadelmat) ja ainoastaan se hillolaji, jonka ”mummo” keskeltä huutaa saavat liikkua. Jos mummo huutaa ”sekamarjahillo”, kaikki pelaajat liikkuvat.
Avaruusleikki Opettajan huudosta suoritetaan avaruuteen liittyvä liike (tähti= 5 x-hyppyä, raketti= 5 jännehyppyä, astronautti= lankku, tupla-astronautti= parin kanssa ”laatikko”).
Lontoon bussi Leikkijät liikkuvat sisä- ja ulkopiirissä ”ympäri maapalloa” eri suuntiin. Jokaisella on oma pari, joka liikkuu eri piirissä. Ohjaajan huudosta suoritetaan oman parin kanssa liike (lontoon bussi= parin kanssa konttausasennossa päällekkäin, cowboy= toinen hevosena kontillaan ja toinen heiluttaa lassoa, parisänky= parin kanssa maataan vierekkäin, kerrossänky= parin kanssa rapuasennossa päällekkäin), jonka suorittamisen jälkeen liikkuminen piireissä jatkuu.
Esineen nappaus reaktiopelinä Leikkijät ovat pareittain. Parin väliin asetetaan jokin helposti napattava ja pitkä esine (esim. lötköpötkö tai vyö). Leikkijät ovat aloituksessa annetussa asennossa (esim. istuen selkä esineeseen päin, maaten mahallaan tai selällään jne.) Äänimerkistä pelaajien tehtävä on napata esine itselleen pariaan nopeammin. Välimatkaa pelaajien ja esineen välillä voidaan vaihdella.

 

 

 

8 kup, keltainen vyö + nauha (24– harjoitusta), Lajitekniikat

Harjoite Suoritus Huomio
Ap kubi, pitkä askel Takajalka on kääntynyt 30 astetta, pituus on 4,5 jalkaterää ja kantapäiden sisäsyrjien väliin mahtuu nyrkki. Paino jakautuu 60 % etujalalle ja 40 % takajalalle. Takajalka pitää olla suorassa. Hyvä ryhti. Askel otetaan päkiällä vastaan.
Juchum seogi, hevosseisonta Hevosseisonnassa jalat ovat samalla linjalla ja seisonnan leveys on 2 – 3 jalkaterää, jalkaterät ovat kohtisuoraan eteenpäin. Polvet ovat hieman koukussa ja painojakauma on 50/50, selkä pitää olla suorassa. Polvet ovat linjassa sääriluiden kanssa ja lapsella on hyvä ryhti.
Ranteista irrottautumiset (samapuoli ja ristikäsi) Irrottautuminen tehdään peukalon hakasen puolelta. Puolustaja nostaa tartuttua kättä molemmilla käsillä kohti vastakkaista olkapäätä. Aina irtautuminen peukalon hakasen puolelta, josta ote on heikoin.
Olgul makki, ylätorjunta Jalka nousee polvi edellä ja suoristuu yläasennossa. Potku suoritetaan jalkapohjalla tai kantapäällä. Alussa kannattaa keskittyä pelkästään torjunnan tekevään käden liikerataan. Tämän opittua on hyvä ottaa mukaan tukikäden liikerata.
Momtong jireugi, suoralyönti Suoralyönti etukädellä ja takakädellä. Lähtöasento on vyötäröltä ja tukikäsi lähtee edestä lähes suoraksi ojennetusta asennosta. Tekniikan suorituksen aikana molemmissa käsissä ranteet kiertyvät viimeisten senttimetrien aikana 180 asetta. Lyönnin suorittaneen käden kämmenselkä ylöspäin ja vyötäröllä oleva tukikäden kämmenselkä on alaspäin. Liikeradan lisäksi on alusta alkaen tärkeää keskittyä siihen, että nyrkki on oikein tehty ja ranne on suorassa molemmissa käsissä. Lyönti suoritetaan etusormen ja keskisormen rystysillä.
Apbal ja Dwitbal naeryo chagi, Etujalan ja takajalan kirvespotku Jalka nousee polvi edellä ja suoristuu yläasennossa. Potku suoritetaan jalkapohjalla tai kantapäällä. Potku pitää pystyä suorittamaan keskivartaloon tai pään korkeuteen.
An chagi, kehäpotku sisäänpäin Kehäpotku ulkoa sisään päin. Osumakohta on jalan sisäsyrjä. Nousee polven kautta ja ojentuu ennen kohteeseen osumista, tämän jälkeen polvi koukistuu ja jalka palautetaan hallitusti eteen.
Bakat chagi, kehäpotku ulospäin Kehäpotku sisältä ulospäin. Osumakohta on jalan ulkosyrjä. Jalka nousee polven kautta ja ojentuu ennen kohteeseen osumista, tämän jälkeen polvi koukistuu ja jalka palautetaan hallitusti eteen.
Kawi ap chagi, saksihyppypotku Potkaistaan molemmilla jaloilla hypyn aikana etupotku. Hypätään korkealle, jonka jälkeen polvet nousevat mahdollisimman ylös ja haarat avautuvat kohteiden etäisyyden mukaisesti, tämän jälkeen polvet ojennetaan ja potkaistaan kohteeseen. Palautuksessa polvet koukistetaan ennen kuin polvet tulevat alaspäin. Tasapainon takia käsien heittäminen jalkojen väliin helpottaa potkun suorittamista.
Bandal Chagi, Viistopotku Potku voidaan tehdä etujalalla tai takajalalla. Potkaisevan jalan polvi nousee ylös ja jalkaterä on ojennettuna. Tämän jälkeen jalka ojentuu polvesta ja samalla jalka kiertyy horisontaalisuuntaan, sekä tukijalka kääntyy 45 – 90 astetta. Potkun jälkeen jalka palautetaan maahan koukistamalla ensiksi polvi ja sitten laskemalla jalka hallitusti maahan. Polven nostoon, palautukseen ja tukijalan kiertoon kannattaa kiinnittää huomiota. Näin vältetään mahdolliset loukkaantumiset.
Kaatuminen sivulle Kaatuminen oikealle: vasemman jalan varassa mennään hallitusti maahan, oikea jalka heilahtaa vasemman jalan edestä, jolloin oikealle kyljelle muodostuu banaanimainen kaari, oikea käsi hidastaa kaarimaisesti kaatumista ja vasen käsi suojaa päätä oikealla poskella. Vasemmalle kaatuminen tehdään käänteisessä järjestyksessä. Kaatuminen pitäisi olla mahdollisimman pehmeä, eikä ylimääräisiä ääniä pitäisi kuulua suorituksen aikana. Maahan kaaduttua noustaan ylös tai otetaan maasta itsepuolustusasento.
Maassa puolustautuminen Puolustaudutaan maassa. Pidetään kylkiasento ja pystytään liikkumaan siinä tehokkaasti jalkojen avulla mahdollisen hyökkääjän liikkuessa. Oman pään suojaaminen käsillä ja jalkojen käyttäminen puolustautumiseen. Kun tilanne sen sallii, täytyy puolustautujan nousta ylös seisomaan. Ylös nouseminen täytyy tapahtua hyökkääjästä taaksepäin.

 

Yleistaitoharjoitteet

Harjoite Suoritus Huomio
Kinkkaus yhdellä jalalla ja toinen polvi on ylhäällä Kinkkaus yhdellä jalalla ja samalla pidetään vastakkaista polvea lantion korkeudella. Kinkkausmatka on 10 m Tehdään molemmilla jaloilla
Reaktioharjoitus Harrastaja reakoi annettuun ärsykkeeseen, esim. kosketus, ääni, valo sovitulla tavalla. Esimerkiksi äänimerkistä lapsi juoksee pisteestä a pisteeseen b.

Pari on selän takana ja koskettaa toista johonkin raajaan ja toinen pyrkii mahdollisimman nopeasti heilauttamaan raajaa, jota on kosketettu.

Ensiksi kannattaa tehdä helppoja reaktioharjoituksia ja sen jälkeen haastavampia.
Tasajalka aitahypyt Hypitään tasajalkaa matalien aitojen yli. Ensiksi yksittäin ja myöhemmin elastisesti useamman aidan yli.
Kottikärrykävely Toinen parista asettaa kädet maahan ja antaa jalat parille kannateltavaksi. Pari ottaa kiinni polvien yläpuolelta ja auttaa paria liikkumaan työntämällä eteenpäin kevyesti. Liikettä tekevä pitää selän ja vatsan tiukkana ja marssii käsien varassa eteenpäin pyrkien pitämään asennon mahdollisimman staattisena. Kuljetaan sovittu matka ja vaihdetaan sitten vuoroja.

Muuntelu: Kehonhallintaa voidaan vaikeuttaa kannattelemalla jalkoja nilkoista. Liikkeen voi tehdä myös takaperin, jolloin avustaja ”vetää” tekijää jaloista.

Käsien pyöritys eteenpäin ja kävely Kävellään suoraan eteenpäin ja samalla pyöritetään käsiä tasavauhtia eteenpäin. Käsillä pyritään tekemään mahdollisimman suurta kehää .
X-hyppy Lähtöasennossa jalat ovat yhdessä ja kädet lepäävät alhaalla rentoina. Seuraavaksi ponnistetaan ylöspäin niin, että jalat irtoavat lattiasta ja keho on x-asennossa, kädet ja jalat auki. Kurota käsillä korkealle ja suorista jalat. Palaa lähtöasentoon.
Hiihtoliike Vastakkainen käsi ja jalka eteen, hypätään ilmaan sekä vaihdetaan jalkojen ja käsien paikkaa. Tämän voi tehdä paikallaan tai edetä salin päästä päähän.
Koiran juoksu Kämmenet ja jalkapohjat maassa, polvet koukussa. Mahdollisimman nopeasti. Voidaan tehdä eteen, taakse ja sivuille.

 

 

 

Leikit

Harjoite Suoritus Huomio
Vessanpönttöhippa Kiinnijäänyt jää toispolviseisontaan toinen käsi ilmassa, pelastus istumalla polvelle ja laskemalla käsi.
Tynnyri- /Korihippa Kiinnijäänyt jää seisomaan paikalleen ja muodostaa käsistään ympyrän. Kaveri pelastaa kurkkaamalla ympyrästä tai heittämällä välineen ”koriin”.
Saammekohan

…. kiinni?

Kaikki liikkuvat sovitulla tavalla (esim. rapukävely), ohjaaja huutaa jonkun leikkijän nimen esim. ”Saammekohan Villen kiinni?”, jolloin kaikki yrittävät ottaa Villen mahdollisimman nopeasti kiinni.
Rotat ja revot Joukkueet ovat kahdessa rivissä vastakkain, kun ohjaaja huutaa ”rotat”, rotat koittavat napata repoja kiinni ennen kuin he ylittävät oman viivansa (kiinnijääneet siirtyvät toiseen joukkueeseen).
Puskutraktorit Leikkijät ovat pareittain. Parit asettuvat vastakkain siten, että esimerkiksi oikeat hartiat ovat kiinni toisissaan. Äänimerkistä tehtävänä on työntää paria taaksepäin. Leikkiä voi pelata kontaten tai nelinkontin siten, että polvet eivät osu maahan. Ohjaajan on hyvä painottaa sitä, että hartiat eivät saa irrota toisistaan, koska silloin voi kolahtaa solisluut vastakkain.

 

7 kup, keltainen vyö + II nauhaa (24–harjoitusta), Lajitekniikat

Harjoite Suoritus Huomio
Apbal ja dwitbal mireo chagi, etujalan ja takajalan työntöpotku Potkaisevan jalan polven täytyy nousta mahdollisimman lähelle potkaisijan rintakehää, jonka jälkeen kantapää edellä suoritetaan työntö kohti kohdetta. Potkun jälkeen tehdään palautus polven kautta. Tukijalan pitää olla lähestulkoon suorassa ja potkaisijan painopiste täytyy olla eteenpäin suunnattu, jolloin potku voidaan suorittaa tehokkaasti. Jos lantio on takana tai tukijalka on koukussa, potkun voima purkautuu sitä kautta pois.
Twio an chagi, hyppy kehäpotku Tehdään hyppy kehäpotku (ulkoa sisään päin, osumakohta on jalan sisäsyrjä) saksaamalla ja tasajalkaponnistuksella. Tukijalan polvi nousee mahdollisimman korkealle, maassa oleva jalka ponnistaa ja suorittaa potkun kohteeseen, ennen kuin tukijalka osuu maahan. Liikkeen pitää olla dynaaminen.
Gi Chu Il Pu Ensimmäinen liikesarja. Osaa tehdä itsenäisesti liikesarjan ja muistaa liikkeet.
Otteluliikkumista Osaa liikkua päkiöiden varassa molemmin puolin. Lisäksi osaa puolen vaihdot. Otteluasennon pitää olla vakaa ja siitä pitää pystyä suorittamaan tehokkaasti eri lajitekniikat.
Irtautuminen kun molempien käsien ranteista on otettu kiinni Irtautuminen tapahtuu peukalon hakasten suuntaan, joko kello 11 tai 1. Molemmat kädet irrotetaan terävällä liikkeellä suuntaan 11 tai 1 (kellotaulu ajattelu). Muistetaan ottaa lantio mukaan suorituksen aikana. Jos irtautuminen tapahtuu kello 1, niin silloin oikea jalka astuu taakse, jos irtautuminen tapahtuu kello 11, niin vasten jalka astuu taakse.
Kova kaatuminen eteenpäin Painopiste alas, otetaan käsillä vastaan ja käännetään pää vasemmalle tai oikealle sivulle. Keskivartalon pitää pysyä hallinnassa (ei saa osua maahan). Pää pitää kääntää, ettei naama osu maahan, jos kädet pettävät.

 

Yleistaitoharjoitteet

Harjoite Suoritus Huomio
Kinkkaus + polvi ylhäällä + ojennus Harrastaja pitää toisen polvista jatkuvasti ylhäällä. Kun harrastaja kinkkaa eteenpäin, niin kinkkauksen aikana polvi ojentuu ja koukistuu, eli joka kinkkauksen aikana polvi ojentuu ja koukistuu .
Avustettu käsillä seisonta Mennään punnerrusasentoon, seinän viereen jalkapohjat kohti seinää. Lapsi alkaa käsillä kävellä lähemmäksi seinää ja samalla jaloilla kävellään seinää pitkin ylöspäin. Lähdetään liikkeelle pienellä kulmalla ja pikkuhiljaa tavoitellaan 90 asteen kulmaa. Ohjaajan pitää turvallisuuden vuoksi olla varmistamassa.
X -hyppy variaatiot Normaali x – hyppy, kädet ja jalat aukeavat saman aikaisesti. Lähtöasento: jalat ovat yhdessä ja kädet lepäävät jalkojen sivuilla, hypätään ilmaan ja samalla jalat sekä kädet aukeavat, muodostaen x kuvion. Pyritään tekemään tasaisella rytmillä. Toinen variaatio, lähdetään t -asennosta, jalat ovat toisissaan kiinni ja kädet ovat ojennettu sivuille suorana. Hypätään ilmaan, jalat aukeavat ja kädet tulevat alas jalkojen sivuille, hyppy uudestaan jalat menevät kiinni ja kädet menevät sivuille suoraksi, jolloin muodostuu taas t-asento. Harjoitteluvaiheessa voi olla hyvä ensiksi harjoitella liikkeet osissa, jonka jälkeen lapsi hahmottaa helpommin liikekokonaisuudet.
Aitahyppy vuorojaloin Mennään aitojen yli vuorojaloin. Tavoitteena saada jatkuvuus aitojen ylittämiseen, jolloin voidaan hyödyntää lihasten elastista energiaa. Hyppy otetaan vastaan kantapään kautta ja se siitä rullaa kohti päkiää jatkaen kohti.seuraavaan hyppyä. Harjoitus tehdään matalilla aidoilla
Mittarimato Huomio keskivartalon pitoon, selkä ei saa notkahtaa eikä lantio liikkua puolelta toiselle. Voidaan tehdä eteen- tai taaksepäin.
Pituushyppy Juoksuvauhdista ponnistus eteen ylöspäin mahdollisimman pitkälle.

Huomioitavat asiat lajissa:

• Lyhyt viimeinen askel ennen ponnistusta.

• Koko jalkapohjan kautta loppuun asti tapahtuva ponnistus eteen ylöspäin.

• Vapaa jalka ja lantio johtaa hyppyä eteen ylöspäin vapaan käden avustaessa.

• Ilmalennon lopuksi kasaan kurkotus kantapäät edellä.

Muut huomioitavat asiat:

• Kannusta kaikkia kokeilemaan.

• Ensin kokeilu. Käy sitten selkeästi läpi mitä tehdään. Sen jälkeen ryhmä voi keskittyä ainoastaan kokoaikaiseen liikkumiseen.

• Paljon liikettä!

 

Leikit

Harjoite Suoritus Huomio
Liikevaihtohippa Kaikki pelaajat valitsevat itselleen paikallaan olevan asennon. Yksi pelaajista on hippa ja yksi kiinniotettava. Kiinniotettava voi pelastautua tekemällä jonkun toisen pelaajan asennon (ei tarvitse olla vieressä), jolloin tämä pelaaja on uusi kiinniotettava. Kun hippa saa kiinniotettavan kiinni, osat vaihtuvat.
Rohmu Keskellä on ”aarteita” eli esineitä, joita pelaajat pyrkivät hakemaan omaan pesäänsä (voidaan sopia, että omasta pesästä saa lähteä vain esimerkiksi ryömimällä toisen ali sillasta). Voidaan pelata myös niin, että pesissä ollaan pareittain/ ryhmissä, joista yksi pelaaja vuoron perään käy hakemassa yhden aarteen omaan pesään. Voi vaikeuttaa siten, että omaa pesää voi puolustaa tai ohjaaja/ yksi lapsista voi myös olla vartioimassa keskellä ja ottamassa kiinni rohmuajia: kiinniotto = takaisin omaan pesään tyhjin käsin.
Pujotteluviesti Jonossa pidetään edessä ja takana olevaa korkealla käsistä kiinni, jonon viimeinen lähtee pujottelemaan kaikkien käsien alta ja saadessaan ensimmäisen vapaasta kädestä kiinni hän huutaa ”hep”, jolloin seuraava voi lähteä liikkeelle (edetään esim. jokainen 2 kertaa tai kentän päästä päähän).
Jonoviesti Ensimmäisellä kierroksella joukkueen 1. jäsen käy kiertämässä tötsän, toisella kierroksella hän ottaa taakseen jonoon yhden jäsenen lisää, kolmannella taas yhden jne., se joukkue kumman kaikki jäsenet ovat juosseet/ luistelleet jne. nopeammin tötsän ympäri, voittaa (peliä pelataan useampi kierros järjestystä vaihdellen, jotta kaikille tulee yhtä paljon luistelua).
Rohmu yhdellä esineellä Jokaisella pelaajalla on oma pesä, jonne hän yrittää viedä aarteen. Aarteena toimii yksi esine keskellä, esimerkiksi foamroller, josta on monen pelaajan helppo ottaa kiinni. Pelaajat yrittävät riistää aarteen omaan pesään. Peliä on parasta pelata pienissä ryhmissä n. 4 henkeä, jolloin voidaan välttyä kolahduksilta monen pelaajan yrittäessä riistää aarretta.

 

6 kup, Vihreä vyö (32– harjoitusta) , Lajitekniikat

Harjoite Suoritus Huomio
Kodureo makki, keskivartalon torjunta Tuettu keskivartalon torjunta ulospäin. Tehdessä torjuntaa vasemmalla kädellä, vasen käsi menee ensimmäisessä vaiheessa oikealle suoliluun päälle ja oikea käsi on momtong makki lähtöasennossa olkapään korkeudella = > tämän jälkeen vasen käsin nousee suoliluulta oikean olkapään tasolle ja oikea käsi pysyy paikallaan. Tämän jälkeen molemmat kädet liikkuvat yhtä aikaa eteen muodostaen 90 asteen kulman kyynärvarteen ja torjuvana kohtana on ulkosyrjä (peukalo on sisäänpäin), oikean käden ranne siirtyy rintalastan kohdalle (1 cm irti rintalastasta). Liikerata täytyy olla oikea ja ranteissa täytyy tapahtua kiertoliike.

 

Momtong Makki, Keskivartalon torjunta Torjuva käsi lähtee sivulta hartian tasolta, rystyset ovat hartialinjalla, tukikäsi on ojennettu lähes suoraksi harrastajan oman pallean korkeudelle. Torjuvassa kädessä säilyy kyynärpäässä 90 – 110 asteen kulma liikkeen ajan, käsi menee laajalla kaarella eteen pysähtyen pallean kohdalle, samanaikaisesti tukikäsi menee vyötärölle (tukikäden kyynärpää määrittää kohdan). Käsissä on muistettava yhden aikainen liike sekä ranteiden kierrot. Lantion mukaan ottaminen liikkeeseen alkuvaiheesta asti on tärkeää.
Apbal ja dwitbal yop chagi, etu- ja takajalan sivupotku Sivupotku etumaisella tai takimmaisella jalalla. Osumakohtana on ulkosyrjä tai kantapää. Potkaisevan jalan polvi nousee suoraa linjaa pitkin ylös => tämän jälkeen tukijalka kääntyy 180 astetta kohti potkaistavaa kohdetta => samanaikaisesti potkaisevan jalan jalkapohja nousee kohti potkaistavaa kohdetta => potkaiseva jalka ojentuu, polvi painuu alaspäin ja kantapää nousee ylös, varpaat loppuasennossa hieman alaviistoon kääntyneenä. Tukijalan kiertoon täytyy keskittyä. Lisäksi on tärkeää, että potkaisevan jalan kantapäälinja menee suoraan kohti kohdetta, ei kiertäen.
Dubeon bandal chagi, tuplana viistopotku Viistopotku/ottelupotku, tulee hyvin suoralla linjalla ja lopussa polvi ojentuu. Hypyn aikana tehdään molemmilla jaloilla viistopotku. Täytyy keskittyä lantion kiertoon sekä potkaisevan jalan palautukseen.
Dwitkubi, takaseisonta Takaseisonnassa takajalalla on painosta 70% ja etujalalla 30%. Takajalka on kääntynyt 90 astetta sivulle ja etujalka on kohtisuoraan eteenpäin. Molemmat jalat ovat hieman koukussa, jalkojen väliin jää 2 – 3 jalkaterää ja leveys on 2 cm. Lapsen ryhti pitää olla hyvänä sekä polvilinjat täytyvät olla turvalliset. Polvissa ei saa olla haitallista taivutusta.
Gi Chu Ih Pu Toinen liikesarja. Osaa tehdä itsenäisesti liikesarjan ja muistaa liikkeet.
Pyörähtävä ukemi taaksepäin Suoritus tehdään rullaavana liikkeenä, joko vasemman tai oikean olkapään kautta. Ukemi pitää osata tehdä molemmilta puolilta. Heti suorituksen jälkeen noustaan pystyyn, ”otteluasento”.
Area hecho makki, kahden käden alatorjunta Lähtöasennossa kädet ovat nyrkissä ja ristissä, nyrkit ovat vastakkaisten olkapäiden kohdilla. Kädet painetaan suoraan alaspäin, kun kädet ovat ala-asennossa, menevät kädet terävästi sivuille. Kädet pysähtyvät hartioiden linjoille sivusuunnassa ja kämmenen selät ovat ulospäin. Tähän liikkeeseen otetaan lantio mukaan hakemalla takajalan puolelta. Jos jalat ovat samalla linjalla leveyssuunnassa, niin lantio haetaan vuoron perään vasemmalta ja oikealta.

Lähtöasennossa etummaisen jalan käsi on edempänä, eli kädet vaihtavat joka askeleella paikkaa. Jos kyseessä on samassa linjassa oleva seisonta (esim. hevosseisonta), niin silloin vasen käsi on koko ajan edempänä.

 

Yleistaitoharjoitteet

Harjoite Suoritus Huomio
Apina Liiku kylki edellä. Lähtö kyykkyasennosta, laita kämmenet maahan jalkojen viereen, hyppää jaloilla käsien toiselle puolelle.
Kinkkaus + askel Tehdään yksi kinkkaus toisella jalalla ja otetaan toisella jalalla askel. Tähän voi tehdä erilaisia lisähaasteita, esim. kahdella kinkkauksella tai kahdella askeleella.
Hyppy 180 ja 360 astetta Kävellään rauhallisesti ja hypätään ilmaan, kiertäen joko 180 astetta tai 360 astetta. Tämän jälkeen kävely jatkuu normaalisti. Pyörähdykset täytyy tehdä molempiin suuntiin. Tavoitteena on, että ensiksi hypätään ilmaan ja vasta ilmassa aletaan kääntymään lantiolla.
Kärrynpyörä 1. Ojentunut alkuasento, toinen jalka on edessä ja toinen takana. Kädet ovat suorina (vartalon jatkeena) ja kylki tai kasvot menosuuntaan. Katse on suunnattu eteenpäin.

2. Vauhtia otettaessa kädet viedään ylös ja etummainen jalka nousee ilmaan.

3. Ponnistava eli etummainen jalka koukistuu ja osuu maahan takimmaisen jalan potkaistessa suorana ylös. Etummaisen jalan puoleinen käsi johtaa liikettä ja lähtee kurottamaan eteen ja alas.

4. Toinen käsi seuraa mukana. Kädet asetetaan suorina vuorotellen maahan. (jälkimmäinen käsi käännetään kohti ensimmäistä kättä) Kun takakäsi osuu maahan, pitäisi takajalan jo olla irti maasta.

5.  Käydään käsilläseisonnassa jalat suorina haarallaan.

6. Jalat lasketaan vuorotellen maahan. Lähdössä takana ollut jalka osuu ensimmäisenä maahan. Etujalka seuraa perässä. Loppuvaiheessa käsityöntö varmistaa ylösnousun jaloille.

7. Liu´uta ensimmäisenä maahan tullut jalka toisen jalan viereen ja ojenna kädet suoriksi ylös.

8. Loppuasennossa vartalo on ojennettu suoraksi, jalat ovat vierekkäin, kädet suorina ylhäällä ja kasvot osoittavat lähtösuuntaan.

 

Leikit

Harjoite Suoritus Huomio
Kaupunkitaistelurata Sama idea kuin polttopallossa, mutta pommittajat ovat alueen kahdella sivuilla ja poltettavat yrittävät liikkua alueen päästä päähän temppuradan läpi palamatta.
Ankkaemo Sama idea kuin polttopallossa, mutta poltettavat pelaajat liikkuvat jonossa toisistaan kiinni pitäen. Jonon ensimmäinen on ankkaemo, joka suojelee poikasiaan ja saa koskea palloon.
Lankakerä Oppilaat muodostavat käsistä toisiaan pitäen ketjun, jonka toinen pää jää paikoilleen ja toinen lähtee liikkumaan paikallaan olevaa ympäri muodostaen lankakerän paikallaan olevan ympärille. Kun kaikki ovat kiinni kerässä, alussa paikallaan ollut lähtee purkamaan kerää luistellen muiden käsien alta pois johdattaen muita mukanaan. Selvitetään solmut.
Robotti Oppilaat liikkuvat robottimaisesti kävellen ainoastaan suoraan eteenpäin. Muutama lapsista on mekaanikkoja, jotka saavat liikkua tavallisesti, tehtävänään käydä ohjaamassa robotteja tarvittaessa uusiin suuntiin, jotta ei tulisi törmäyksiä.

 

6 kup, Vihreä vyö + nauha (32– harjoitusta) , Lajitekniikat

Harjoite Suoritus Huomio
Anpalmok momtong bakkat makki, tuettu keskivartalon torjunta Tuettu keskivartalon torjunta ulospäin. Tehdessä torjuntaa vasemmalla kädellä, vasen käsi menee ensimmäisessä vaiheessa oikealle suoliluun päälle ja oikea käsi on momtong makki lähtöasennossa olkapään korkeudella = > tämän jälkeen vasen käsin nousee suoliluulta oikean olkapään tasolle ja oikea käsi pysyy paikallaan. Tämän jälkeen molemmat kädet liikkuvat yhtä aikaan siirtyy eteen muodostaen 90 asteen kulman kyynärvasteen ja torjuvana kohtana on ulkosyrjä (peukalo on ulospäin), oikea käden ranne siirtyy rintalastan kohdalle (1 cm irti rintalastasta). Liikerata täytyy olla oikea ja ranteissa täytyy tapahtua kiertoliike.

 

Dwi chagi, takapotku Takapotkussa takimmainen jalka potkaisee. Pyörähdetään päkiöiden varassa potkaisevan jalan olkapään kautta. Polvi nousee terävästi ylös ja jalka työnnetään terävästi taaksepäin, potkun liikeradassa polvet ovat hyvin lähekkäin, potkaiseva jalka kun suoristuu varpaat ovat kohti maata ja osumakohtana on kantapää. Potkuista voidaan tehdä erilaisia variaatioita askeleella, hypyllä. Tärkeintä on saada potkaisevan jalan liikerata mahdollisimman suoraksi.
Baldeung dollyo chagi, Kiertopotku Takajalla suoritettava kiertopotku. Potku suoritetaan jalkapöydällä. Potkussa polvi nousee potkaisevassa jalassa ensiksi ylös ja tämän jälkeen tukijalka kiertyy 150 – 180 astetta. Lantio on suorassa potkaisevan jalan takana. Potkun palautuksessa polvi menee ensi koukkuun ja vasta tämän jälkeen polvi lasketaan alas, myös tukijalassa oleva kierto palautetaan takaisin. Hyvä on huomioida, että kyseessä on kiertopotku, jolloin voima menee vaakasuoraan kohti kohdetta. Lisäksi liikerata on vaakatasossa laajempi. Täytyy erottaa viistopotkusta.
Sonnal mok chigi/kämmensyrjäisku kaulan korkeuteen Tukikäsi on edessä nyrkissä ja kämmensyrjäiskua tekevä käsi on sivulla momtong makki lähtöasennossa (rystyset olkapään korkeudella). Iskun tekevä käsi menee kiertävällä linjalla oman kaulan korkeudelle eteen ja tukikäsi menee vyötärölle (muista kierrot ranteissa). Kun lapsi hahmottaa liikeradat, sen jälkeen täytyy keskittyä, että tekniikkaan saadaan lantiosta voimaa.
Kyorugi, ottelu Taekwondo-ottelua otteluvarusteet päällä. Lapsi ymmärtää taekwondo-ottelun ja tietää säännöt: miten pisteitä saa ja mitä ei saa tehdä.
Gi Chu Sam Pu Kolmas liikesarja. Osaa tehdä itsenäisesti liikesarjan ja muistaa liikkeet.
Irrottautuminen käsistä takaa Kaveri on ottanut molemmilla käsillä takaa ranteista kiinni. Irrottautumisessa otetaan askel terävästi taaksepäin, niin että lantio tönäisee kiinni ottajan lantiota (taakse päin ap kubi), samanaikaisesti nostetaan kädet vyötärölle kämmenet ylöspäin ja työnnetään voimakkaasti eteenpäin molempia käsiä ja käännetään samanaikaisesti ranteita 180 astetta, jolloin loppuasennossa kämmenet ovat kohti maata. Tämän jälkeen otetaan etäisyyttä hyökkääjään. Irtautumisen jälkeen pitää aina olla potkuetäisyyden ulkopuolella ja muistaa rikkoa putkinäkö tarkkailemalla ympäristöä.

 

Yleistaitoharjoitteet

Harjoite Suoritus Huomio
Kääpiökävely Syväkyykkyasennossa liikkuminen. Pidä selkä suorana. Voidaan tehdä eteen tai taaksepäin.
Hyppyesteen yli Tehdään tyynyistä este ja lapsi hyppää näiden yli omalla tyylillään. Hypyn jälkeen lapsen pitää tulla jaloilleen alas. Jos hyppy menee hyvin, niin voidaan lisätä esimerkiksi potku läpyskään (etupotku, sivupotku).
Litmanen Edessä ristikkäinen käsi ja jalka koskettavat toisiaan. Pidetään tasainen rytmi.
Päällä seisonta Laitetaan päälaki maahan ja tuetaan käsillä sivuilta muodostaen kolmio käsien ja pään kanssa. Ohjaaja/vanhempi auttaa lasta tasapainon löytämisessä. Voidaan alkuun tehdä seinää vasten tai ohjaajan kanssa.
Silta Lähtöasennossa ollaan selällään ja kantapäät laitetaan mahdollisimman lähelle takapuolta, polvet ja jalat pysyvät suorassa linjassa, kädet tulevat pään viereen ja sormet kohti olkapäitä => tämän jälkeen lantio nostetaan ylös ja työnnetään käsillä ylävartalo ylös, pää on alaspäin käsien välissä. Tämä on hyvä harjoitella vaiheittain, ensiksi lantio, sitten yläkropan nosto.
Kinkkaus kylkiedellä ja jalka ylhäällä Kinkataan sivuttain, jalka on ylhäällä ja pyritään pitämään jalkapohja kohti menosuuntaa. Jalan pitäminen ylhäällä on haastavaa ja varsinkin niin, että jalkapohja on kohti menosuuntaa.

 

Leikit

Harjoite Suoritus Huomio
Taputushippa Kiinnijäänyt menee polvi-istuntaan, kaveri voi pelastaa tulemalla luokse, jolloin pari tekee sovitun taputusrytmisarjan yhdessä.
Kamppailuhippa Leikkijät pelaavat pareittain ja ottavat toisiaan kiinni (paikallaan esim. yrittäen koskea toista tiettyyn ruumiinosaan/ liikkuen ja mistä tahansa kiinniotosta rooleja vaihtaen/ häntää kiinniottaen).
Patjaleikki Patjoja on yksi vähemmän lattialla kuin leikkijöitä. Musiikin soidessa liikutaan ympäri salia/ piiriä. Kun musiikki loppuu, jokainen yrittää ehtiä mahdollisimman nopeasti istumaan yksin patjalle. Patjaa ilman jäänyt, ottaa yhden patjan ja vie sen mennessään pois.
Pallo jonon ali -viesti Jonon ensimmäinen vierittää pallon kaikkien jalkojen välistä ja jonon viimeinen nappaa pallon kiinni ja siirtyy ensimmäiseksi vierittämään palloa (voittajajoukkue on se, jossa jokainen on vierittänyt pallon esim. 2 kertaa tai joka on päässyt jonossa liikkuen kentän päästä päähän). Peliä voi muunnella esimerkiksi siten, että jonon viimeinen siirtyy eteen ylittämällä muut pelaajat, jotka ovat menneet nopeasti mahalleen.
Jalkojen ohitus Toinen parista on selällään lattialla ja toinen seisaallaan. Seisaallaan oleva yrittää päästä liikkumisen avulla koskettamaan jalallaan selällään olevan kylkeä. Selällään oleva yrittää pitää seisaallaan olevan koko aika jalkojensa edessä. Peliä voidaan pelata ilman otteita tai otteiden kanssa siten, että ”ohittaja” saa heitellä selällään olevan jalkoja pois tieltä.
Skorpioni Liikutaan, kuin karhukävelyssä, mutta toinen jalka on ylhäällä skorpionin pistimenä.

 

Tämän opetussuunnitelman jälkeen lapsi siirtyy seuraavan ikäluokan harjoitusryhmään ja 9 -12 – vuotiaiden opetussuunnitelmaan.

 

Erot vanhempien lasten ryhmän (9 – 12) osaamisvaatimukseen ja siirtyminen niihin

Kun lapsi siirtyy vanhempien lasten opetussuunnitelmaan, seuraavat lajitekniikat on opeteltava, jotta nuoremmat harrastajat pääsevät sujuvasti mukaan uusiin vaatimuksiin.

  • Olgul bandae jireugi
  • Sebon jireugi
  • Momdollyo bandal chagi
  • Momtong Yop jireugi
  • askel + dwi chagi
  • Habon kyorugi 1 ja 2

Opeteltavat liikesarjat:

  • Taegeuk 1 ja 2

Vaihtaessaan vanhempien lasten opetussuunnitelmaan saattaa harrastajalle tulla normaalia pidempi odotusaika seuraavaan vyökokeeseen. Jos lapsi hallitsee riittävän hyvin jo aikaisemmat asiat, ei ole estettä ylempien vöiden tekniikoiden opettamiseen. Erilaiset askelottelut ja hallintatekniikat ovat kuitenkin jätetty vanhemmalle ryhmälle, mikä vähentää turhia loukkaantumisriskejä.

 

Osaamisvaatimusten rakenne ja suhde opetussuunnitelmaan

  • Opetussuunnitelmassa tavoitteena on opettaa lapselle liikunnallisia taitoja, jotka mahdollistavat erilaisten urheilulajien harrastamisen, mutta antavat erinomaisen lähtökohdan kehittyä kamppailuharrastajana.
  • Opetussuunnitelmassa hyödynnetään lasten herkkyyskausia, mikä tekee harjoittelusta mielekkäämpää. Olemme myös opetussuunnitelmassa ottaneet lapsen luontaista kiinnostusta enemmän huomioon, esim. erilaisten leikkien ja vapaamuotoisemman liikunnan suhteen.
  • Opetussuunnitelmassa tavoitteena on lisätä tuntien aktiivisuutta poistamalla monimutkaisia ja paljon ohjeita vaativia osuuksia, esimerkiksi liikesarjojen merkitykset kasvavat 9 – 12 – vuotiaiden opetussuunnitelmassa.
  • Opetussuunnitelmassa on laadittu erilliset yleisharjoitteet, joita lapsi voi itsenäisesti tai vanhemman kanssa kerrata kotona. Näiden merkitys vyökokeissa on tärkeä ja luo pohjaa tulevalle lajissa kehittymiselle.
  • Lapset voivat aloittaa harrastamisen perheiden kanssa jo 3 – vuotiaana, kun lapsi siirtyy 6 – 8 – vuotiaiden ryhmään, niin harrastajalla on mahdollista hypätä vyöarvoista yli, jos taitotaso sen osoittaa. Tämä päätetään mahdollisessa vyökokeessa. Tavoitteena on tarjota lapsen omalle aikataululle sopiva eteneminen, mikä myös motivoi harrastajaa.
  • 3 – 8 – vuotiaiden opetussuunnitelmassa rakennetaan perustaa askeliin, käsi- ja jalkatekniikoihin, mikä tukee lapsen kehittymistä, kun siirrytään 9 – 12 – vuotiaiden opetussuunnitelmaan.

 

Harjoitusajat ja arviointi

  • 3 – 5 – vuotiaat lapset harjoittelevat yleisimmin yhden kerran viikossa, mutta mahdollista on harjoitella myös 2 kertaa viikossa. Vyötasoissa edetään 3 – 5 – vuotiaiden kohdalla 2 – 3 kuukauden välein. 3 – 5 – vuotiaiden valkoisessa vyössä on 5 natsaa. Nuorilla lapsilla vuodessa edetään normaalisti 2 vyötasoa, jolloin 5,5 – 6 – vuotiaana lapset suorittavat keltaisen vyön.
  • 3 – 5 – vuotiaiden kohdalla tärkeintä on saada lapsi innostumaan liikunnasta ja käymään harjoituksissa säännöllisesti. Lisäksi on tärkeää oppia kuuntelemaan ohjaajaa sekä toimimaan ryhmässä. Liikunnallisissa asioissa pääpaino on ehdottomasti yleistaitojen harjoittelussa, johon on yhdistetty ikäryhmään soveltuvia kamppailulajitekniikoita sekä leikkejä.
  • 6 – 8 – vuotiaiden ryhmässä lapset käyvät harjoituksissa 2 – 3 kertaa viikossa. Pääsääntöisesti 2 kertaa viikossa. Lapsi etenee tässä ryhmässä vyötasoissa 3 – 6 kuukauden välein. Aloittavat 6 – 8 – vuotiaat suorittavat ensimmäisenä vyökokeena keltaisen vyön, kun hallitsevat siinä vaaditut asiat.
  • 6 – 8 – vuotiaiden kohdalla lapselle opetetaan edelleen monipuolisesti yleistaitoja sekä lajitaidoissa panostetaan yksittäisten perustekniikoiden harjoitteluun, mutta liikesarjoja ja pitkiä kombinaatioita ei vielä opetella tässä ikäryhmässä, vaan tehdään hyvät valmiudet niiden opetteluun. Ryhmässä on tärkeä saada monipuolista liikettä koko tunnin ajan, joten se on myös vaikuttanut harjoiteltaviin asioihin, kun huomioidaan ryhmän heterogeenisuus. Ryhmässä on usein harrastajia valkoisesta vyöstä vihreään, sekä tyttöjä että poikia. Lasten liikunnalliset taidot vaihtelevat suuresti yksilöittäin.
  • Lasten arvioinnissa huomioidaan yksilöllinen lähtötaso sekä tahto kehittyä eteenpäin. Lapsen liikuntataito on yksi tärkeä arvioinnin lähtökohta, mutta myös ryhmässä tekeminen sekä annettujen ohjeiden noudattaminen on tärkeässä osassa, koska ne luovat turvallisen harjoitteluympäristön lapselle.